Wie op het internet op zoek gaat naar informatie over de bouwhistorie en de monumenten van de stad ’s-Hertogenbosch is vaak geneigd in eerste instantie tamelijk willekeurig te ‘googelen’. Met als resultaat een enorme hoeveelheid ongeordende informatie, waarbij de hoogst scorende ‘hits’ lang niet altijd de meest betrouwbare zijn. Degenen die al iets bedrevener zijn in het zoeken naar dit soort informatie weten waarschijnlijk al de websites van de afdeling Erfgoed te vinden. Maar voor die bronnen is wel enige vaardigheid en kennis wenselijk. Voor hen die daar niet over beschikken of die gewoon snel en zonder al te veel moeite betrouwbare informatie willen vinden is er nog een andere bron, een website die honderden mensen dagelijks raadplegen: www.bossche-encyclopedie.nl. Deze website bevat historische informatie over vooral, maar niet alleen, panden, straten, bijzondere locaties en kleine monumenten. Dat maakt deze bron belangrijk voor iedereen die meer wil weten over het gebouwde erfgoed van onze stad. Meer weten over een pand, een plein, een markante locatie? Tik de naam in op het zoekscherm. Via een interne google verschijnt veel informatie. Die komt uit publicaties die op internet te vinden zijn, uit de fotocollectie van voorheen het Stadsarchief van ’s-Hertogenbosch, nu onderdeel van de afdeling Erfgoed van de gemeente ‘s-Hertogenbosch, van krantenartikelen, perkamenten stukken, adresboeken en dergelijke. Alles is van bronvermelding voorzien en historisch verantwoord. Hier en daar zijn links geplaatst naar websites met meer informatie. Nog steeds wordt de site aangevuld.

De Bossche Encyclopedie is bij uitstek een voorbeeld van een werk van groot nut voor een wijde kring van gebruikers. Hij wordt dagelijks zo’n 500 keer geraadpleegd. En het is tevens een werk van hoge kwaliteit. Het is bovendien een werk die geheel is toe te schrijven aan de noeste arbeid van één gedreven persoon, die zich gedurende vele jaren geheel belangeloos voor zijn geesteskind heeft ingezet en die dat tot op de dag van vandaag nog steeds doet. De Stichting ’s-Hertogenbossche Monumentenzorg heeft daarom de Monumentenonderscheiding 2016 toegekend aan deze monumentale website en zijn redacteur Ton Wetzer

.

Steun ons door uw bijdrage

Stichting 's-Hertogenbossche Monumentenzorg is voor haar bestaan financieel afhankelijk van giften van particulieren en van sponsoren.

Draagt u 's-Hertogenbosch een warm hart toe, steun ons dan om deze prachtige historische stad te behouden voor toekomstige generaties.

Wellicht kan de stichting ook iets voor ú betekenen. Neem hiervoor vrijblijvend contact met ons op en we bespreken graag met u de mogelijkheden!

Fotogalerij

De fotogalerij toont diverse objecten in het Bossche.

NEEM CONTACT MET ONS OP