Van oudsher bestonden de meeste panden in de oude stad uit woon-werkhuizen. Met de komst van de auto verhuisden veel middenstanders naar de naburige dorpen waardoor het aantal inwoners in de binnenstad schrikbarends terugliep. Om dit een halt toe te roepen werden in de jaren ‘70 en ‘80 van de vorige eeuw talrijke initiatieven ontplooid. Subsidies werden verstrekt voor de restauratie en renovatie van woonhuispanden en ook voor het maken van een aparte opgang naar bovenwoningen werden tegemoetkomingen gegeven. Soms moesten heel creatieve oplossingen gevonden worden zoals hier in de Sint Annaplaats. Tegelijk met het herstel van een woning werd ook de aangrenzende bovenwoning aan de Markt opgeknapt en via een patio boven de winkelruimte bereikbaar gemaakt. Ook werd het wonen boven de Binnendieze en in de stegen gestimuleerd. Door deze inspanningen groeide het aantal inwoners weer tot ver boven de 10.000 hetgeen de levendigheid en veiligheid van de binnenstad zeer ten goede kwam. Vandaag de dag zie je helaas weer steeds meer woningen boven winkels leeg staan of worden gebruikt voor opslag. Het is misschien weer eens tijd om opnieuw aandacht te gaan besteden aan het stimuleren van "bovenwonen". Dit komt ook de moeilijke situatie in de woningbouw ten goede.

Foto: Sint Annaplaats met rechtsachter de hier besproken woning.

.

Steun ons door uw bijdrage

Stichting 's-Hertogenbossche Monumentenzorg is voor haar bestaan financieel afhankelijk van giften van particulieren en van sponsoren.

Draagt u 's-Hertogenbosch een warm hart toe, steun ons dan om deze prachtige historische stad te behouden voor toekomstige generaties.

Wellicht kan de stichting ook iets voor ú betekenen. Neem hiervoor vrijblijvend contact met ons op en we bespreken graag met u de mogelijkheden!

Fotogalerij

De fotogalerij toont diverse objecten in het Bossche.

NEEM CONTACT MET ONS OP