Categorieën
Monumentenonderscheiding

Monumentenonderscheiding 2019 voor Ton en Ineke Meulman


Monumentenonderscheiding 2019 voor Ton en Ineke Meulman. Fotografie Henk van Esch

De Stichting ’s-Hertogenbossche Monumentenzorg heeft aan de vooravond van Open Monumentendag tijdens de Bossche Monumentenavond opnieuw, en wel voor de 7e keer, de Monumentenonderscheiding uitgereikt. Een onderscheiding bedoeld voor personen of organisaties die zich in de afgelopen jaren in het bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor het behoud van monumenten en de monumentale omgeving in ’s-Hertogenbosch en directe omstreken.

De keuze is in 2019 gevallen op Ton en Ineke Meulman.

Als drijvende kracht achter uitgeverij Adriaan Heinen heeft Ton Meulman talrijke publicaties over de stad ’s-Hertogenbosch mogelijk gemaakt, over zijn monumenten en monumentale verleden. Sommige handzaam en geschikt voor de beginnende lezer; andere diepgaand en doorwrocht voor de echte liefhebber. Kortom voor elk wat wils. Opvallend daarbij is het grote aantal fraai geïllustreerde titels. Niet alleen geschikt voor inwendig gebruik, maar ook uitwendig, als pronkstuk gedrapeerd op menige salontafel of in de boekenkast. Met bestsellers als De St. Jan van ’s-Hertogenbosch, De Binnendieze van ’s-Hertogenbosch, de Bossche Canon en het Bosch Woordenboek. Maar ook allerlei meer specialistische werken zoals het boek over de meerstemmige muziek bij de Illustere Lieve Vrouwe Broederschap en het monumentale meerdelige werk over de grafzerken in de St. Jan. Hoewel de uitgeverij Heinen sinds enkele jaren niet meer bestaat is aan dat rijtje vorig jaar een absoluut topwerk toegevoegd, Huys van Boxtel en zijn buren. Acht eeuwen bouwen en wonen in een Bossche stadswijk. Een boek, dat niet alleen gaat over dat ene huis aan de Postelstraat, hoe fraai ook, maar ook over de aanliggende huizen en hun bewoners.

Ton en Ineke Meulman zijn sedert enkele jaren zelf de eigenaren en bewoners van dit huis. Zij zijn samen verantwoordelijk voor de zorgvuldige restauratie, het liefdevolle behoud en de regelmatige openstelling voor het geïnteresseerde publiek.

De uitreiking vond plaats tijdens de 2e Bossche Monumentenavond op 11 september 2019. Bij die gelegenheid werd ook de jaarlijkse State of the Monument door Henk van Beers, de voorzitter van onze stichting, uitgesproken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.