Nieuws

Beeldmerk ’-Hertogenbossche Monumentenzorg

20-aug-2020

De droogte besluipt monumenten

Monumentenzorg Kerken, kastelen, archeologische vindplaatsen lijden zwaar onder droogteschade. Jacques Monasch en Hilde Niezen willen harde aanpak.

Bron: nrc.nl

30-nov-2019

Snelweg dwars door Den Bosch, dát nooit vond Bergé

Bosschenaar van de Eeuw Hein Bergé verzette zich hevig tegen de rigoureuze plannen van de gemeente Den Bosch om brede wegen dicht tegen het centrum aan te leggen en de Binnendieze te dempen. Met zijn kompaan kreeg hij het vijftig jaar geleden voor elkaar dat het historisch centrum beschermd stadsgezicht werd. ,,Geen snelwegen en kaalslag, maar een geniale binnenstad.’’

Bron: Brabants Dagblad

10-jul-2019

5 miljoen subsidie voor Sint Jan Kathedraal

De geschiedenis van ons land wordt mede verteld door de grote iconische monumenten in Nederland, zoals onder andere Kasteel Amerongen, de rijksmonumenten in dierentuin Blijdorp, Abdij Rolduc en de Sint Jan Kathedraal in Den Bosch. Het is van belang dat deze monumenten kunnen investeren in toegankelijkheid, duurzaamheid en het aantrekken van zoveel mogelijk bezoekers. Door hun omvang en hun bijzondere cultuurhistorische waarden zijn de kosten van deze monumenten hoog. Daarom stelt minister Van Engelshoven €35 miljoen beschikbaar voor 12 Nederlandse iconen.

Bron: Rijksdients voor het Cultureel Erfgoed

05-feb-2019

Herbestemming Heilig Hartenkerk
‘s-Hertogenbosch

In opdracht van Van der Ven Bouw en Ontwikkeling is een plan gemaakt voor 12 grondgebonden woningen in de door Kropholler ontworpen kerk. Acht woningen worden ontsloten via een gemeenschappelijke gang in het midden van de kerk. Aan de voorzijde hebben twee woningen de entree in de voorgevel. De abscis biedt ruimte aan de meest bijzondere woning terwijl de voormalige sacristie zich uitstekend leent voor een separate woning.

Bron: wijnenarchitectuur.nl

04-feb-2019

Wat gebeurt er in De Kleine Winst? 

Alweer twee jaar geleden betaalde de gemeente 730.000 euro voor het pand waar Jeroen Bosch een tijdje woonde en schilderde. Het gemeentebestuur juichte over ‘een unieke kans om een cultuurhistorisch belangrijk pand in eigendom te krijgen’. De gemeente zou er een herinneringsplek willen inrichten. En het Jheronimus Bosch Art Center hoopte er een ontmoetings- en belevingscentrum van te maken. Lees verder in het Brabants Dagblad.

Bron: Brabants Dagblad

02-feb-2019

Bijna vier ton provinciaal geld voor Landgoed Haanwijk

Bijna drie miljoen restauratiesubsidie stelt de provincie Noord-Brabant beschikbaar voor acht Brabantse monumenten. Voor landgoed Haanwijk in Sint-Michielsgestel is bijna vier ton gereserveerd.

Bron: Brabants Dagblad

31-jan-2019

Brabantserfgoed.nl genomineerd voor de Geschiedenis Online Prijs

Erfgoedportal Brabantserfgoed.nl is genomineerd voor de Geschiedenis Online Prijs. Een prijs die eens in de twee jaar wordt uitgereikt en het gebruik van internet voor de geschiedbeoefening wil aanmoedigen.

Bron: Erfgoedbrabant.nl

07-jan-2019

Bossche architect Jan van der Eerden (92) overleden

Jan van der Eerden, de Bossche architect die zich met zijn plaatsgenoot Hein Bergé verzette tegen het dempen van de Binnendieze in Den Bosch, is zaterdag op 92-jarige leeftijd overleden.

Van der Eerden was bestuurslid van de stichting ‘s-Hertogenbossche Monumentenzorg .

Bron: Brabants Dagblad


22-dec-2018

Monument: Hier stond ooit een stadskasteel

Het pand aan de Markt 73, op de hoek van de Marktstraat, is een winkel-woonhuis met achterhuis. Het is in 1910 gebouwd in eclectische stijl met neorenaissance elementen naar ontwerp van de architect K.C. Suyling. Een deel van de fundamenten en zijmuur behoorde tot het stadskasteel ‘De Roodenburg’ uit de 12e eeuw, dat in 1910 is gesloopt. Sinds mei 2001 staat het pand geregistreerd als rijksmonument.


05-sep-2018

Kritiek op gemeente tav leegstand en trage plannen voor monumenten

De eerste vernieuwde bijeenkomst van de stichting ’s-Hertogenbossche Monumentenzorg,  die voortaan de Bossche Monumentenavond heet, had een volgepakt programma. Kritiek op gemeente tav leegstand en trage plannen voor monumenten spitsten bij de belangstellenden die met  250  belangstellenden ruim vertegenwoordigd waren, de oren.

Bron: Bastion Oranje


20-dec-2017

Voorzitter Van Heijningen bij monumentenzorg opgevolgd door Van Beers

Voorzitter Jan van Heijningen van de Stichting ‘s-Hertogenbossche Monumentenzorg wordt na zeven jaar opgevolgd door Henk van Beers, oud-raadslid en wethouder in Rosmalen en oud-burgemeester van onder meer Roermond. 

Bron: Brabants Dagblad