

PERSBERICHT 13 oktober 2024
NIEUW BESTUUR STICHTING ’s-HERTOGENBOSSCHE MONUMENTENZORG
Tijdens de bestuursvergadering van de Stichting ’s-Hertogenbossche Monumentenzorg d.d. 9 oktober is het bestuur
van de 75-jarige Stichting vernieuwd. Het bestuur wordt vanaf heden gevormd door:
Rob van de Laar, archivaris, voorzitter
Carla van Overbeek, coördinator Rijksvastgoedbedrijf, penningmeester
Dr.Rob Dell’Aira, beleidsadviseur monumentenzorg en erfgoed, secretaris
Mr.William Bekker, jurist
Frank Hagemans, voormalig aannemer
Ir. Jean Stevens, stedenbouwkundige
Ir.Thomas Vullings, architect.
Ir. Harry Boekwijt blijft als adviseur aan het bestuur verbonden
Het vorige bestuur bestond uit: Henk van Beers, voorzitter, Henk Hendrix, secretaris, Eric Smit, penningmeester,
René van der Heijde, vice-voorzitter en Hans Witmer, lid. Twee iconische namen uit het verleden van de stad en
sHMz: Hein Bergé en Jan van der Eerden.
Korte ontstaansgeschiedenis van sHMz
In 1943 -dus tijdens de Tweede Wereldoorlog- wordt een monumenten-verordening vastgesteld: Verordening tot behoud van monumenten in de gemeente ’s-Hertogenbosch. Vanwege de oorlogssituatie door de burgemeester van de stad vastgesteld vanuit diens functie “waarnemend de taak van den gemeenteraad”.
De hoofddoelstelling is:
veiligstelling van schatten van geschiedenis, kunst en wetenschap.
In oktober 1944 wordt P.H. van Kessel (1895-1970) – adjunct-directeur van Gemeentewerken – districtshoofd Monumentenzorg, regio ’s-Hertogenbosch met o.a. als opdracht de globale schade aan monumenten door oorlogshandelingen binnen de stad vast te stellen.
Op 15 maart 1949 schrijft Piet van Kessel een ‘Nota voor de heer Burgemeester’ met het voorstel een monumentencommissie in het leven te roepen met als taak: “De in het leven geroepen Stichting ’s-Hertogenbossche Monumentenzorg beoogt het in stand houden van de nog aanwezige monumenten van geschiedenis en kunst hier ter stede aanwezig”.
18 maart 1949 wordt onder leiding van de burgemeester het ‘Voorstel tot het verlenen van een subsidie aan de sHMz’ aangenomen waarmee de stichting ook kleine subsidies kan verstrekken ten behoeve van restauraties van historische panden.
Door de ontwikkelingen in de monumentenzorg van de stad is de functie van sHMz uiteraard ook veranderd.
Momenteel heeft de stichting de hoofdtaak van een onafhankelijke (eind)toets van het gemeentelijk beleid en het particuliere handelen inzake monumenten en (beschermd) dorps- en stadsgezicht. Met ingang van de bestuurswisseling zal het nieuwe bestuur deze taak breder oppakken. Dat betekent dat het zijn blik nadrukkelijker op het totaal van de gemeente ’s-Hertogenbosch zal gaan richten met ook de voormalige gemeenten/dorpskernen die in de loop der jaren onder de gemeente zijn komen te vallen. Daarnaast richt zij zich op de bewustwording van de Bossche gemeenschap met betrekking tot het cultuurhistorisch onroerend erfgoed.
Voor nadere informatie: Rob van de Laar T 06-83616616
Behoud fort Crèvecoeur
18-dec-2021

Bond Heemschut heeft met uw steunbrief van Stichting ‘s-Hertogenbossche Monumentenzorg fort Crèvecoeur voorgedragen voor de Europese lijst van bedreigd erfgoed 2022. Daarnaast heeft de Bond een brief gestuurd aan de minister van Cultuur, met het verzoek om handhavend op te treden. Zie bijgaand. De stichting Menno van Coehoorn voert over instandhoudingsmaatregelen correspondentie met het Rijksvastgoedbedrijf. En de actie voor het behoud van het fort wordt ook door de media opgepakt.
- Bond Heemschut: https://www.youtube.com/watch?v=92lqVO03wV8
- Omroep Brabant: https://www.omroepbrabant.nl/nieuws/3969931/fort-uit-tachtigjarige-oorlog-staat-op-instorten-er-moet-iets-gebeuren
- Erfgoed ’s-Hertogenbosch: https://www.erfgoedshertogenbosch.nl/actueel/fort-crevecoeur-voorgedragen-als-meest-bedreigd-erfgoed
- DTV Nieuws: https://dtvnieuws.nl/nieuws/artikel/erfgoed-s-hertogenbosch-red-fort-crevecoeur-van-verval
Huis van Bosch in wording
24-dec-2020

Het rijksmonument ‘De Kleine Winst’ aan de Markt 29 in ’s-Hertogenbosch wordt het ‘Huis van Bosch’. Met de restauratie en herbestemming van het Huis van Bosch willen wij een fysieke herinneringsplek creëren voor Jheronimus Bosch. Waarmee we deze wereldberoemde Bosschenaar blijvend aan de stad verbinden en 8 eeuwen unieke bouwhistorie zichtbaar maken. In het voormalige woonhuis/atelier van de schilder Jheronimus Bosch is zijn leven straks zichtbaar en tastbaar aanwezig. Na de restauratie geeft de Stichting Jheronimus Bosch Centrum invulling aan het ‘Huis van Bosch’.
Bron: DenBosch.nl
Herinrichting van het Wilhelminaplein gestart
19-dec-2020

De herinrichting van het Wilhelminaplein is het sluitstuk van de restauratie van de Vestingwerken van de stad ’s-Hertogenbosch.
Stichting Vestingwerken ’s-Hertogenbosch heeft zich twintig jaar lang hard gemaakt om de restauratie van de vestingwerken van de stad financieel te steunen. Dit deed zij door het bedrijfsleven in ’s-Hertogenbosch en omgeving over te halen om in financiële vorm bij te dragen aan de restauratie van de vestingwerken. De stichting zag het ook als haar opgave het maatschappelijk draagvlak voor de vestingwerken te verstevigen.
Met een financiële bijdrage aan het sluitstuk van de Vestingwerken, de voorgenomen herinrichting van het Wilhelminaplein met daarbij de herinnering aan de Pieckepoort, is het voor het bestuur van de stichting een juist moment om haar taak neer te leggen. De gemeente dankt de vele betrokkenen, bedrijven en particulieren, die mede zorgde voor een stevig draagvlak voor de vestingwerken en het belang daarvan voor de stad.
Bron: www.denbosch.nl
Gebouw Sint-Janslyceum Den Bosch rijksmonument
19-dec-2020
Het gebouw van het Sint-Janslyceum in Den Bosch is een rijksmonument geworden. Leerlingen en rector Jean Wiertz ontvingen vandaag het rijksmonumentbordje en de bescheiden die bij deze gloednieuwe status horen uit handen van Susan Lammers, algemeen directeur van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE). De aanwijzing komt op een mooi moment want de school bestaat dit jaar 100 jaar.
Bron: CultureelErfgoed.nl
Nieuw Theater aan de Parade
04-dec-2020
DEN BOSCH – Felle discussies over de plaats van een nieuw theater, de kosten, een afgeschoten ontwerp want te duur. Maar na veertien jaar is de kogel door de kerk: het plan voor een nieuw Theater aan de Parade is dinsdagavond laat door de Bossche gemeenteraad goedgekeurd.
Bron: Brabants Dagblad
Geen Pieckepoort, wél nieuwe Bossche stadsentree op Wilhelminaplein
04-dec-2020
DEN BOSCH – Ooit was er sprake van dat de middeleeuwse stadsentree Pieckepoort op het Wilhelminaplein aan de kop van de Vughterstraat in Den Bosch voor miljoenen in volle glorie hersteld zou worden. De politiek vond de ruim vier miljoen euro die daar minimaal mee gemoeid waren te gortig. Nu ligt er een alternatief in de vorm van een stadsparkje.
Bron: Brabants Dagblad
De droogte besluipt monumenten
20-aug-2020
Monumentenzorg Kerken, kastelen, archeologische vindplaatsen lijden zwaar onder droogteschade. Jacques Monasch en Hilde Niezen willen harde aanpak.
Bron: nrc.nl
Snelweg dwars door Den Bosch, dát nooit vond Bergé
30-nov-2019
Bosschenaar van de Eeuw Hein Bergé verzette zich hevig tegen de rigoureuze plannen van de gemeente Den Bosch om brede wegen dicht tegen het centrum aan te leggen en de Binnendieze te dempen. Met zijn kompaan kreeg hij het vijftig jaar geleden voor elkaar dat het historisch centrum beschermd stadsgezicht werd. ,,Geen snelwegen en kaalslag, maar een geniale binnenstad.’’
Bron: Brabants Dagblad
5 miljoen subsidie voor Sint Jan Kathedraal
10-jul-2019
De geschiedenis van ons land wordt mede verteld door de grote iconische monumenten in Nederland, zoals onder andere Kasteel Amerongen, de rijksmonumenten in dierentuin Blijdorp, Abdij Rolduc en de Sint Jan Kathedraal in Den Bosch. Het is van belang dat deze monumenten kunnen investeren in toegankelijkheid, duurzaamheid en het aantrekken van zoveel mogelijk bezoekers. Door hun omvang en hun bijzondere cultuurhistorische waarden zijn de kosten van deze monumenten hoog. Daarom stelt minister Van Engelshoven €35 miljoen beschikbaar voor 12 Nederlandse iconen.
Bron: Rijksdients voor het Cultureel Erfgoed
Herbestemming Heilig Hartenkerk
‘s-Hertogenbosch
05-feb-2019
In opdracht van Van der Ven Bouw en Ontwikkeling is een plan gemaakt voor 12 grondgebonden woningen in de door Kropholler ontworpen kerk. Acht woningen worden ontsloten via een gemeenschappelijke gang in het midden van de kerk. Aan de voorzijde hebben twee woningen de entree in de voorgevel. De abscis biedt ruimte aan de meest bijzondere woning terwijl de voormalige sacristie zich uitstekend leent voor een separate woning.
Bron: wijnenarchitectuur.nl
Wat gebeurt er in De Kleine Winst?
04-feb-2019
Alweer twee jaar geleden betaalde de gemeente 730.000 euro voor het pand waar Jeroen Bosch een tijdje woonde en schilderde. Het gemeentebestuur juichte over ‘een unieke kans om een cultuurhistorisch belangrijk pand in eigendom te krijgen’. De gemeente zou er een herinneringsplek willen inrichten. En het Jheronimus Bosch Art Center hoopte er een ontmoetings- en belevingscentrum van te maken. Lees verder in het Brabants Dagblad.
Bron: Brabants Dagblad
Bijna vier ton provinciaal geld voor Landgoed Haanwijk
02-feb-2019
Bijna drie miljoen restauratiesubsidie stelt de provincie Noord-Brabant beschikbaar voor acht Brabantse monumenten. Voor landgoed Haanwijk in Sint-Michielsgestel is bijna vier ton gereserveerd.
Bron: Brabants Dagblad
Brabantserfgoed.nl genomineerd voor de Geschiedenis Online Prijs
31-jan-2019
Erfgoedportal Brabantserfgoed.nl is genomineerd voor de Geschiedenis Online Prijs. Een prijs die eens in de twee jaar wordt uitgereikt en het gebruik van internet voor de geschiedbeoefening wil aanmoedigen.
Bron: Erfgoedbrabant.nl
Bossche architect Jan van der Eerden (92) overleden
07-jan-2019
Jan van der Eerden, de Bossche architect die zich met zijn plaatsgenoot Hein Bergé verzette tegen het dempen van de Binnendieze in Den Bosch, is zaterdag op 92-jarige leeftijd overleden.
Van der Eerden was bestuurslid van de stichting ‘s-Hertogenbossche Monumentenzorg .
Bron: Brabants Dagblad
Monument: Hier stond ooit een stadskasteel
22-dec-2018
Het pand aan de Markt 73, op de hoek van de Marktstraat, is een winkel-woonhuis met achterhuis. Het is in 1910 gebouwd in eclectische stijl met neorenaissance elementen naar ontwerp van de architect K.C. Suyling. Een deel van de fundamenten en zijmuur behoorde tot het stadskasteel ‘De Roodenburg’ uit de 12e eeuw, dat in 1910 is gesloopt. Sinds mei 2001 staat het pand geregistreerd als rijksmonument.
Kritiek op gemeente t.a.v. leegstand en trage plannen voor monumenten
05-sep-2018
De eerste vernieuwde bijeenkomst van de stichting ’s-Hertogenbossche Monumentenzorg, die voortaan de Bossche Monumentenavond heet, had een volgepakt programma. Kritiek op gemeente tav leegstand en trage plannen voor monumenten spitsten bij de belangstellenden die met 250 belangstellenden ruim vertegenwoordigd waren, de oren.
Bron: Bastion Oranje
Voorzitter Van Heijningen bij monumentenzorg opgevolgd door Van Beers
20-dec-2017
Voorzitter Jan van Heijningen van de Stichting ‘s-Hertogenbossche Monumentenzorg wordt na zeven jaar opgevolgd door Henk van Beers, oud-raadslid en wethouder in Rosmalen en oud-burgemeester van onder meer Roermond.
Bron: Brabants Dagblad