Kap bomen Lange Putstraat


Monumentenzorg 's-Hertogenbosch 's-Hertogenbossche Beeldmerk

Lange Putstraat

Tijdens de afgelopen zomermaanden is het Bisschoppelijk Bouwbureau overgegaan tot het kappen van enkele bomen op haar terrein die langs de hoge tuinmuur stonden aan de Lange Putstraat. In het Brabants Dagblad beklaagde een van de hiertegenover wonende bewoners zich over het lelijk uitzicht op de achterbebouwing van de Korte Putstraat. Een woordvoerder van het Bisdom sprak van een menselijke fout omdat geen vergunning van de gemeente was verkregen.

Ook wij als Stichting van de ’s-Hertogenbossche Monumentenzorg, zijn hier zeer ontstemd over. Wij menen, dat niet alleen de bewoners te klagen hebben over hun uitzicht, ook het straatbeeld is hiermee aangetast. De straat werd in de jaren zestig al ernstig aangetast door sloop van enkele panden in de buitenbocht van de straat achter het bisschoppelijk paleis. Nog ernstiger was de gedeeltelijke uitvoering van het beruchte Saneringsplan voor de binnenstad 1964 waarin de gemeente stond voor een verbreding van de Lange Putstraat als onderdeel van de binnenstedelijke ‘slagaders’. Gelukkig is dit plan niet doorgegaan maar indertijd werd wel bij de uitbreiding van  het kantoor van Brabant Water rekening gehouden met deze rooilijnverlegging.

Al eerder maakten wij via onze website gewag van deze aantasting van de rooilijn. Verzachting van deze onlogische straatverbreding werd aanvankelijk bereikt door een rij bomen op de voorliggende parkeerplaatsen. Bij de recente herbestemming van het kantoor in woningen is deze bomenrij helaas grotendeels verdwenen ter wille van meer parkeerruimte terwijl hiervoor al een grote ondergrondse garage aanwezig is.

Het Bisschoppelijk Bouwbureau werd in de jaren zeventig fraai vernieuwd naar ontwerp van de bekende Bossche Schoolarchitect Jan de Jong. In het overleg streefde de gemeente ook hier voor structuurherstel door woningen terug te brengen aan de Lange Putstraat. Hierdoor zou ook de buitenbocht in de straat ruimtelijk weer beter worden begeleid en beter aansluiten op de historische straatwand. Hier voelde men niet voor en als compromis werden er bomen geplant.

Schrijnend is nu, dat deze bomen, zogenaamd door misverstand, zijn gekapt. De gemeente kan terecht een herplanting opleggen. Misschien kunnen forse leilinden een oplossing bieden?


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *