
Theater aan de Parade
Onder het motto “Een knap ontworpen theater, maar niet voor deze locatie” heeft de Stichting ’s-Hertogenbossche Monumentenzorg (SHMZ) medio juli haar zienswijze ingediend m.b.t. het Ontwerpbestemmingsplan en de Ontwerpbeschikking omgevingsvergunning Theater aan de Parade. Voor de zienswijze van onze Stichting was de bescherming en het behoud van de historische structuur en het beschermd stadsgezicht cruciaal als toetssteen van de voorliggende plannen.
Reeds in 2012 heeft de SHMZ in een brief aan de Gemeenteraad en het College van B&W haar bezorgdheid kenbaar gemaakt dat een nieuw theater op de Parade met een grote massaliteit en footprint afbreuk doet aan het beschermd stadsgezicht van de Parade. Er waren in die fase meerdere locaties voor het nieuwe theater in beeld, alle in de directe nabijheid van de binnenstad. Toch heeft het gemeentebestuur er toen voor gekozen om het nieuwe theater wederom op de Parade te gaan bouwen. De SHMZ heeft dat altijd een betreurenswaardig besluit gevonden en heeft dat in de afgelopen jaren keer op keer publiekelijk uitgedragen.
De SHMZ is van mening dat juist op het punt van de eis in het bestemmingsplan van behoud van de historische structuur en de te beschermen waarden van het stadsgezicht het ontwerpbestemmings-plan volledig te kort schiet. Ook de argumentatie in het raadsvoorstel m.b.t. de ruimtelijke inpassing van het nieuwe theater heeft ons niet kunnen overtuigen. Wij trekken niet in twijfel dat een gebouw als een theater vraagt om een eigen uitstraling. Ook niet dat de architect heeft getracht door de gevelopbouw, ritmering, gelaagdheid en materiaaltoepassingen aansluiting te zoeken bij de gebouwde omgeving op de Parade. Maar al deze architectonische elementen tezamen kunnen niet voorkomen dat er met name ter plaatse van de toneeltoren een massaliteit ontstaat die zich niet verdraagt met de omgeving. De samenhang in hoogte tussen de drie wanden van de Parade is al aangetast door de bestaande toneeltoren. De nu gepresenteerde toneeltoren tast die samenhang naar onze mening nog verder aan. Daarnaast ontstaat er een te grof schaalcontrast met de naastgelegen bestaande woonbebouwing aan de Cavaleriestraat en de Triniteitstraat. Juist daarom waren en zijn wij van mening dat voor een theater een andere locatie dan de Parade zo zeer te verkiezen zou zijn.
Onlangs hebben de Gemeenteraad en het College van B&W besloten om in te stemmen met het voorliggende Ontwerpbestemmingsplan en Ontwerpbeschikking omgevingsvergunning Theater aan de Parade. Het moge duidelijk zijn dat wij dat besluit ten diepste betreuren. Wij hebben lang nagedacht over de vraag of wij tegen deze besluiten beroep zouden moeten aantekenen bij de Raad van State. Als stichting die als hoofdtaak heeft om zich in te zetten voor het behoud van de monumentale omgeving in onze stad voelt de SHMZ hier een zware verantwoordelijkheid. Wij realiseren ons terdege dat velen van ons een dergelijke vervolgstap verwachten. Toch hebben wij na ampel beraad besloten om die stap niet te zetten. En wel om de volgende redenen:
- Wij hebben moeten constateren dat het voorliggende ontwerp nagenoeg geheel past in de contouren van het vigerende bestemmingsplan. Weinigen – ook wij niet – hebben zich een aantal jaren geleden, toen het oude bestemmingsplan is aangepast, gerealiseerd dat daardoor een dergelijk groot bouwvolume als nu voorgesteld mogelijk gemaakt zou worden. Toch lijkt dat het geval te zijn. Daardoor achten wij de kans op succes van een beroep bij de Raad van State zeer gering.
- Nog belangrijker dan deze overweging van juridische aard vinden wij het feit dat de Gemeenteraad, het hoogste democratisch gekozen bestuurlijke orgaan in onze gemeente, bij herhaling gepersisteerd heeft bij zijn besluit om het nieuwe theater te bouwen op de Parade. Dit ondanks onze herhaaldelijk ingebrachte adviezen om dat vooral niet te doen en om te kiezen voor een andere locatie. Hoe betreurenswaardig we dat besluit ook vinden, we zijn van mening dat we een dergelijk weloverwogen besluit moeten respecteren.
De SHMZ zal de uitvoering van de plannen kritisch blijven volgen. En we zullen niet aarzelen om onze stem te laten horen als wij menen dat daar bij de daadwerkelijke uitvoering van de bouw aanleiding toe is. In dat opzicht hopen wij op voortzetting van de dialoog zoals die in de laatste fase van de planvorming tot stand gekomen was. Op één punt nemen wij daarop bij dezen al een voorschot: Net zoals nu al het geval is zullen ook in de toekomst de bomen op de Parade een grote rol spelen bij de wijze waarop het nieuwe theater zich zal presenteren vanaf het plein. Zeker als deze bomen voldoende blad dragen. Ook de gemeente benadrukt in de reactie op de zienswijzen het belang van het bomencarré voor de beleving van het plein. Het is bekend dat de huidige bomen dringend aan vervanging toe zijn. Het zou goed zijn als zij na de voltooiing van de bouw zo spoedig mogelijk vervangen worden door nieuwe volwassen bomen van een goed bladdragend soort. Daarom is het wenselijk deze nu al te bestellen zodat ze over enkele jaren al voldoende tot wasdom zijn gekomen.